Districte 11 _ City to City

ELS ORÍGENS

Barcelona té una llarga tradició en el camp de la Solidaritat i la Cooperació Internacional. La relació amb Sarajevo va suposar una altra manera de treballar entre les administracions publiques, les entitats i la iniciativa privada. L’experiència va permetre re-enfocar la manera de treballar amb altres ciutats del món, com Tirana, Alger, Gaza, La Habana, etc. Des de l’esclat de la guerra a BiH, Barcelona va ser una de les ciutats que van col·laborar amb més continuïtat. Amb la complicitat d’entitats i ciutadans, es va anar teixint una nova forma de cooperació de ciutat a ciutat, de ciutadà a ciutadà, que sovint ha demostrat ser molt més efectiva que la cooperació duta a terme des dels organismes internacionals o des dels Estats.

Com s’inicià aquesta iniciativa? Perquè Barcelona es va posicionar ajudant a Sarajevo a sobreviure al setge?

A finals de 1995, un cop acabada la guerra, el compromís de Barcelona va adquirir una nova dimensió amb la signatura del conveni d’amistat i cooperació amb Sarajevo. Es concretà en la creació del Districte 11 de l’Ajuntament de Barcelona i l’obertura l’ADL el febrer de 1996. Les ADLs, Ambaixada de la Democràcia Local, són una iniciativa del Consell d’Europa. És una oficina per canalitzar els projectes de cooperació, per treballar per restablir els valors de la democràcia, la convivència pacífica i multicultural, i facilitar processos de reconstrucció del teixit social. Amb la creació del Districte 11, Barcelona va incorporar Sarajevo com un districte més de la ciutat per tal de coordinar els programes de rehabilitació i de reconstrucció, així com canalitzar les peticions d’ajut que sorgiren de Sarajevo durant la guerra. El Districte 11 simbolitzà els valors d’una Europa que havia d’esdevenir lliure, solidària i diversa: l’Europa de les ciutats i dels ciutadans.

A finals de 2012 es constitueix l’entitat Districte 11 amb la voluntat de recuperar i mantenir la experiència solidària amb els Balcans.